Жило за ръчна спирачка – защо е важно да следим за изправността му?

Жило за ръчна спирачка – защо е важно да следим за изправността му?

Ако има система от устройството на автомобила, която трябва да следим с особено и повишено внимание, то това категорично е спирачната. Спирачките на една кола са обградени от множество други компоненти и части, които спомагат и подобряват нейната дейност. Важно е в детайли да познаваме както различните видове механизми и части, свързани с автомобилните спирачни системи, така и да сме способни да забелязваме симптомите, демонстриращи възникването на даден проблем.

В днешния текст решихме да ви запознаем по-отблизо с т.нар. жило за ръчна спирачка. Част от вас вероятно са наясно с неговите функции, както и със същността му. Считаме обаче, че далеч не всеки притежава целия набор от информация – ако сте млад шофьор например, е напълно възможно да не сте съвсем наясно с това какво всъщност представлява едно жило за ръчна спирачка. Не се бойте – тук сме днес, за да хвърлим необходимата яснота по въпроса.

Жило за ръчна спирачка – какво представлява и защо е толкова важно?

Нека първо обърнем внимание на следното – всеки автомобил се охарактеризира с първична и вторична спирачни системи. Първичната е управлявана и задвижвана от водача посредством спирачния педал, а вторичната – също от него, но посредством работа с ръчната спирачка. Т.нар. жило за ръчна спирачка изпълнява изключително ценна и важна функция, тъй като то спомага блокирането на задните колела на превозното средство. Това е наистина необходимо в случаите например, когато сме паркирали колата си на наклон и следва да подсигурим застопоряването й на едно място. Тогава именно с помощта на жило за ръчна спирачка, задействаме вторичната спирачна система, която, от своя страна, блокира задните колелета – така сме сигурни, че колата няма да тръгне на заден ход, независимо, че е паркирана под наклон.

Друга съществена функция на това жило за ръчна спирачка е да блокира задните колелета посредствам лоста на ръчната спирачка в случаите, в които първичната спирачна система откаже. Категорично заявяваме, че вторичната спирачна система и конкретно всяко жило за ръчна спирачка се явяват като своеобразен резервен спасителен вариант – сами разбираме колко опасно би било шофирането без изрядна спирачна система. Всяко жило за ръчна спирачка, бидейки в изправно и ефективно състояние, би могло да помогне при редица опасни ситуации. Не позволявайте то да бъде в не най-добрата си форма – никога не знаете кога именно ще ви се наложи да опрете до вторичната спирачна система.

Цялостната грижа за автомобила е задължителна – най-доброто, което един шофьор би могъл да направи, е да подсигури честата профилактика на превозното си средство.

Източник: https://novini21.eu/category/auto/