Забавни митове за риболова, които трябва да оставим в миналото

Забавни митове за риболова, които трябва да оставим в миналото

Риболовът е забавно начинание, което е много разпускащо. През годините обаче за него са натрупани много стереотипи и митове, които е добре днес да останат в миналото. Някои от вас ще кажат, че в една страна като България догмите са реалност, а не отживелица, но ви уверяваме, че нещата, за които ще говорим в този материал са по-скоро често срещани във вицове, отколкото в реалния свят. Нека видим кои са те. 

Ползването на риболова като оправдание

Нали знаете как във вицовете мъжът отива уж за риба, а се отбива я до любовницата, я да пие бира с приятели някъде, а после минава през риболовния магазин, за да купи един шаран или сом, който да покаже у дома? Този сюжет беше дори разигран в клипа на популярна поп-фолк песен от 90-те, но там главният герой беше забравил да махне цената от торбичката. Друг популярен виц пък звучеше така: “Скъпи, относно риболова, на който ще ходиш - рибата се обади да пита с какво бельо да бъде!”. Ще разочароваме всички, че риболовът реално се случва и трудно може да прикрие такъв тип дейности. 

Рибарите вредят на природата

Тук вече можем да кажем, че зависи до човека, но повечето рибари са изрядни хора, които пазят природата. В крайна сметка повечето от тях не са бракониери, а немалка част дори пускат обратно уловената риба. Риболовът си остава начин за разпускане след натоварена работна седмица и за повечето хора е именно това - приятно прекарване сред природата, която те ценят. За жалост всичко си има изключения, но апелираме като ходите за риба поне да не замърсявате. 

Жените нямат място на риболов

През годините риболовът се афишира като мъжко хоби, което е грешно и от бизнес гледна точка. За щастие любителите на клишетата от типа: “жените в кухнята, а мъжете за риба” са останали в миналото. Днес има страшно много дами, които също ходят за риба, а с уменията си могат да засрамят немалка част от мъжкото рибарско съсловие. 

С деца за риба - не!

Тук някои родители ще кажат, че децата вдигат шум, че им става скучно и не трябва да се ходи за риба с тях. Тези твърдения може да имат доза истина в тях, но е добре да се погледне другата страна на нещата. Ходенето за риба е чудесен начин да се изгради връзка между децата и природата и да се провокира тяхното любопитство да научат повече за водния свят. Освен това съвместното време прекарано заедно винаги е приятно.

Риболовът е трудно и скъпо удоволствие

Тук нещата са се променили безвъвратно и то отдавна. Както във физическите магазини, така и онлайн може да закупите всичко необходимо за риболов. От въдиците, макарите и плувките, праз кукичките и захранките, та чак до аксосеорите за риболов и облеклото. С няколко клика може да изберете и закупите всичко необходимо за успешния риболов. Ако се припознавате като напреднал професионалист може да помислите дори за лодка и качествено къмпинг оборудване, за да изкарате сред природата поне няколко дни. Ако нямате спортни страсти и големи надежди за улов, може да почнете с по-бюджетни риболовни принадлежности и въдици. Така в рамките на един разумен бюджет ще си закупите всичко необходима за ходене на риба през уикенда.