Възможно ли е трайно отслабване

Възможно ли е трайно отслабване

Трайно отслабване и задържане на желаното тегло след диета или спортна активност – тази идея е в главите на стотици българи. Поддържането на красиво тяло, стройна и добре балансирана фигура е наистина доста голямо предизвикателство. Особенно в началото на настоящия век все повече мъже и жени още от съвсем млада възраст се сбъскват с наднорменото тегло и нуждата от редуциране на килограмите.

В забързаното ни ежедневие, липсата на време и живота ни изпълненен с прекомерен стрес, следването на здравословни практики и поддържането на физическа активност е все по-трудно. Особено за хората в зряла възраст и родителите, чието денонощие е запълнено с напрежение и задачи, мисълта за спортна активност е последното. 

Все пак в тази статия искаме да ви дадем няколко насоки с които лесно, бързо и без големи усилия ще успеете да поддържате нормални килограми, да сте във форма и кондиция за едно здраво тяло.

Бъдете по-активни и се движете. Човека е създаден, за да се движи, а не да застоява по 8 часа върху офис стола на работното си място. Безспорна е нуждата на тялото ни от физическа дейност, за да бъдем здрави, силни и във физическа и психическа кондиция. Връзката между добрата спортна форма и самочувствието и психическото ни състояние и емоции е съвсем пряка. Не е нужно винаги физическата активност и спортното натоварване да бъде обезателно в близката до нас фитнес зала. Също така не е задължително спортната дейност да бъде супер натоварваща и интензивна. Просто се старайте при всяка възможност да заместите пасивното придвижване като автомобил, градски транспорт и асансьор с активно движение.

Например използвайте стълбите в магазина или офис сградата вместо асаньора или ескалатора. Разхождайте се в парка след работа или преди лягане. По възможност закарайте детето на детска градина с велосипед, а не с автомобил. През уикенда задължително излезте на преход в планината. Минимум 2 дни в седмицата отделете, за да практикувате някой ваш любим спорт като плуване, джокинг или колоездене. Може да организирате семеен велопреход с децата - те винаги обичат да карат колело.

Днес проблемите със затлъстяването са проблем, който се среща на много места. Хората се стараят всячески да го решат и да се отърват от килограмите в излишък. Една алтернатива на фитнес упражненията е йога.

Хранете се със сърови и максимално непреработени храни. Полуфабрикатите съдържат много сол и консерванти, които вредят на организма. Дори да не станете привърженик на суровоядството, старайте се в дневното ви меню да присъства основно непреработена храна. Дори ако сте на работното си място или навън имате възможност да си носите сурови храни в кутия. 

Пийте много вода – старайте се да консумирате поне два литра вода дневно а през лятото и горещите дни дори три. Водата ще Ви помогне да изхвърлите от тялото си всички свободни радикали, токсини и ненужни вещества. При определен хранителен режим тя също ще помогне по-бързо да се отървете от излишните липиди. Винаги консумирайте водата с температурата на тялото и избягвайте изстудените във фризерите бутилки с минерална вода.

Забравете за "натуралните" сокове в кутии, газираните и подсладени напитки – откажете напълно приемът на газирани и изкуствено подсладени напитки съдържащи аспартам и други токсични заместители на захарта като сокове, кола, фанта и други. На тяхно място консумирайте минерална или изворна вода и домашен чай. Разбира се ако искате нещо освежаващо може да си приготвите прясно изцедени фрешове или просто да хапнете пресен плод.

Отделете място за достатъчно плодове и зеленчуци – те са отличен източник на пълен спектър витамини и минерали, които са основен компонент на всички био-химични реакции в организма и с чиято подкрепа ще бъдете здрави и силни. Плодовете и зеленчуците също така са добър източник на минерали и други полезни микроелементи.

Когато пазарувате, бъдете проактивни и наблюдавайте какви съставки влагат производителите на храни. Избягвайта хидрогенираните палмови мазнини, маргарина, изкуствените подсладители като аспартам, генно модифицираното царевично нишесте и други доказано вредни за здравето субстанции.

Запознайте се и прочетете повече за така наречените суперхрани на новото хилядолетие. Това са обикновенно плодове, зеленчуци, ядки и дори водорасли в които концентрацията на антиоксиданти, витамини, минерали и други полезни съставки е в големи количества. По този начин те ни помагат да се заредим с енергия, да преборим стреса и да живеем пълноценно. Например едно такова магическо растение е облепиха (Hippophae rhamnoides), известна още като ракитник, морски зърнастец и сибирски ананас, за което ще ви разкажем по-подробно скоро.