Време ли е да смените зимните гуми?

Време ли е да смените зимните гуми?

Време ли е да смените зимните гуми и кои са подходящи за вашия автомобил?
 
Зимата е сезонът, който подлага автомобила ви на най-много изпитания. Независимо дали го използвате, за да шофирате в града, на дълги или къси разстояния, любители сте на зимните спортове или често шофирате по планински пътища. Гумите са един от най-важните автомобилни компоненти, особено през зимата. От тях зависи стабилността ви на пътя и сигурността ви при шофиране. В тази статия ще разгледаме някои от признаците на износените зимни гуми, кога е моментът да ги подмените, и кои са подходящите гуми за вашия автомобил.

Колко време обикновено издържа една гума?

Колко дълго издържа една гума зависи от различни фактори - по-специално от стила на шофиране и въздушното налягане. Качеството на гумата също играе важна роля. При всички положения би трябвало да са с минимален пробег от около 30 000 км. Някои шофьори съобщават, че са изминали 60 000 км или повече с гумите си, без да паднат под минималната дълбочина на грайфера. Това обаче е голямо изключение. Поради разликите е важно профилът да се проверява редовно. Не само изминатите километри играят роля, но и времевата рамка. Например, много професионалисти в областта на автомобилите препоръчват смяна на гумите най-късно след шест години, дори ако грайферът е все още непокътнат.

Значението на предните или задните гуми е по-голямо?

При повечето автомобили предните гуми се износват много по-бързо от задните. Много шофьори предполагат, че могат да забавят смяната на гумите малко по-дълго, ако просто разменят позицията на предните и задните гуми. Това обаче се отнася само за поведението при спиране и аквапланинга.
Задните гуми са много по-важни за представянето на автомобила в завои или при изпреварване, или при смяна на лентата. Ако те са износени, може например гумите да се спукат, което ще направи автомобила неуправляем. Тъй като това крие особено висок рисков потенциал, е много важно да се гарантира, че задните гуми са в добро състояние.

Как да разпознаете износените гуми и то с просто око?

Най-простият метод е визуална проверка. Като разгледате внимателно гумата, често можете да видите на пръв поглед дали грайферът все още е в добро състояние или вече е силно износен. Също така е важно да внимавате за щети. Някои модели имат малки ръбове в жлебовете.

Лесно измерване с помощта на монета

Друг лесен начин да забележите износените гуми е да използвате монета. Месинговият ръб на монетата от 1 лев е с височина около 3мм. Ако ръбът потъне напълно в канала на гумата, това все още е достатъчно високо. Въпреки това, ако все още можете да видите ръба, трябва скоро да смените гумата си.

Специални уреди за измерване на дълбочината на грайфера

Ако искате да знаете със сигурност, можете да вземете тестер за дълбочина на грайфер. Това дава стойността много по-точно. Това ви позволява да идентифицирате износените гуми особено надеждно. Трябва да натиснете върха на тези устройства в жлеба на профила. След това можете да прочетете точната стойност. Има цифрови и аналогови версии за това.

Как да изберете зимни гуми за вашия автомобил?

Ако сте забелязали гореописаните признаци на износване при вашите гуми, вече знаете, че е дошъл и моментът за тяхната смяна. Звучи логично, но е важно гумите да са предназначени за употреба през зимата, като тези модели имат снежинка, която показва, че покриват изискванията на ЕС. Важно е да изберете правилния размер, който е посочен за вашия модел автомобил. А може да попитате и специалистите в магазина или на мястото, където ще подменяте гумите си, тъй като те разбират повече и могат да изберат спрямо нуждите и характеристиките на вашия автомобил. Най-добрите зимни гуми за 2022 г може да откриете с един клик на този линк. Важно е също след смяната и монтажа на гумите да бъде регулирано и тяхното налягане.

Внимателното, спокойно и редовно шофиране ще намали износването на новите ви гуми. Старайте се да избягвате рязкото спиране, освен ако не е наложително, както и резките маневри.

Зимните гуми са специално проектирани за климатичните условия през студения сезон. Ако температурите паднат под 7 °C, характеристиките на летните гуми се влошават все повече и повече. Със сравнително твърдата си каучукова смес, летните гуми са предназначени за високи температури, когато стане студено, те губят своето сцепление.