Съвети за избор на пистолет за боядисване

Съвети за избор на пистолет за боядисване

Преди да пристъпите към избора на пистолет за боядисване, добре е да сте наясно с неговата конструкция, принцип на работа и други важни характеристики, които ще ви улеснят при употребата му.

На външен вид този инструмент наподобява метален пистолет и е снабден с гъвкав маркуч, който е свързан към компресор за въздух. Всеки пневматичен пистолет за боядисване е оборудван с контейнер за боя, конична дюза и игла. Също така разполага и с регулиращи се винтове.

Подобна конструкция има учудващо елементарен принцип на работа. Базовият работен елемент е компресорът за въздух, който го изпомпва до необходимото налягане. Щом спусъкът се дръпне, се отваря клапанът и сгъстеният въздух бива насочен към пистолета за пръскане. Заради спада в налягането, боята се подава от резервоара и се разпръсква на миниатюрни частици. В резултат, от дюзата на пулверизатора се подава фина струя "цветна мъгла", която създава перфектно покритие.  

При много модели пистолети за боядисване е възможно да се контролира дебитът на въздуха и пръскащия материал, затова и производителите ги снабдяват с по няколко дюзи, които са с различен диаметър.

А сега да обърнем внимание на положителните и отрицателни страни при работа с пневматични пистолети за боядисване.

А тя притежава редица плюсове:

•        Възможност за употреба в помещения, които извършването на стандартни бояджийски работи и използването на електрическо оборудване е невъзможно поради някаква причина, например при опасност от запалване или експлозия

• Рентабилност - пневматичните пистолети за боядисване изразходват по-малко боя

• Здравина - тези пистолети за боядисване дават много по-рядко дефекти и имат дълъг живот

• Експлоатационна безопасност 

• Възможност за употреба в помещения, в които има висока влажност 

• Простота на устройството, поддръжката и експлоатацията

• Устойчивост на високо натоварване 

• Наличието на капсолован корпус, който свежда до минимум риска от попадането на прах или отломки в боята 

Пневматичният пистолет за боядисване има много предимства, но няма как да не отбележим и неговия недостатък:

•        Съществен недостатък е нуждата от сгъстен въздух, тоест работа е възможна единствено чрез използването на компресор за въздух