Какви са симптомите на депресията и как да се справите с нея

Какви са симптомите на депресията и как да се справите с нея

Депресията е много повече от това да се чувствате потиснати или тъжни за определен период от време. Това е непреодолимо чувство на тъга, което продължава седмици или дори месеци наред, без да има очевидна причина. Хората, които преживяват депресия, често я описват като липса на надежда и усещане, че са заклещени в безкраен цикъл на отчаяние. Те могат също така да се чувстват безполезни или виновни за неща, които всъщност не са по тяхна вина.

Причините за депресията са сложни и разнообразни, но има някои ключови рискови фактори - комбинации от биологични, психологически, екологични и социални фактори могат да допринесат за развитието на това състояние. Те включват семейна история (генетична предразположеност), травматични преживявания, големи житейски събития, разстройства, свързани с употребата на вещества, и медицински състояния (като хронична болка).

Какви са симптомите на депресия?

Когато става въпрос за симптоми на депресия, има много признаци, с които трябва да сте наясно. Всеки човек преживява депресията по различен начин, така че симптомите могат да варират при различните хора. Някои от най-често срещаните признаци са следните:

 1. Промени в настроението - Хората с депресия често изпитват промени в настроението си, като например постоянно се чувстват тъжни или празни, трудно изпитват удоволствие и са раздразнителни или се ядосват по-лесно. Възможно е също така да изпитват екстремни промени в настроението през деня, когато в един момент се чувстват отпаднали, а в следващия - приповдигнати, без да има видима причина за това.
 2. Промени в апетита - Намаляването на апетита често се свързва с депресията и някои хора могат да имат проблеми с поддържането на здравословно тегло поради липса на интерес към храната. От друга страна, някои хора прекаляват поради емоционални хранителни навици, които се развиват при справяне с депресията.
 3. Ниски нива на енергия - Чувството за постоянна умора или намалените нива на енергия също са често срещани признаци на депресия. Хората, които изпитват този симптом, могат да се затруднят да станат от леглото сутрин и да се чувстват изтощени дори след извършване на прости задачи като изхвърляне на боклука или приготвяне на вечеря за семейството.
 4. Проблеми със съня - Не всеки, който страда от депресия, изпитва проблеми със съня, но все пак това е много често срещан симптом. Хората, които се борят с проблеми със съня поради депресията си, често имат трудности със заспиването през нощта или със задържането на съня през цялата нощ, което ги кара да се събуждат с чувство на отпадналост дори след няколко часа сън.
 5. Изолация - Хората, страдащи от депресия, могат да започнат да избягват приятели и членове на семейството си, както и ситуации, които са им носели радост преди да изпаднат в депресия, като например посещение на социални събития или занимания с хобита, които са обичали да правят преди. Това избягване може да ги доведе до по-нататъшна изолация, която да ги доведе до задълбочаване на състоянията вместо обратното.

Много хора успяват да се справят с горепосочените симптоми с билки за депресия - Аптеки 36.6, като в следващата точка ще ви запознаем и с други методи за това.

Как да се справите с депресията?

 1. Потърсете и поговорете с човек, на когото имате доверие - Разговорът с приятели, семейство или професионалист може да ви помогне да преминете през чувствата си и да разберете по-добре защо се чувствате по този начин. Доверен приятел или роднина може да ви окаже емоционална подкрепа, да предложи съвет и да създаде безопасно пространство, в което да обсъдите чувствата си.
 2. Редовни физически упражнения - Когато тренирате се освобождават ендорфини, които ни правят щастливи и спокойни. Редовните разходки или бягане всеки ден не само ще ви помогнат да прочистите главата си, но и ще поддържат тялото ви активно, което с течение на времето повишава енергийните нива и предизвиква положителни физиологични промени в мозъка, свързани с подобряване на настроението.
 3. Разсейвайте се от натрапчиви мисли - Натрапчивите мисли са често срещан симптом на депресията, при който негативните мисли стават трудни за контролиране. Разсейването чрез дейности като слушане на музика, спорт или четене на книги може да ви помогне да се откъснете временно от тези негативни мисли, за да не ви завладеят по-късно, когато се появят отново.
 4. Съобразявайте се с начина си на хранене - Здравословното хранене през деня ще ви помогне да намалите стреса и да повишите енергийните си нива, което води до подобряване на настроението. Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, скумрия и ленено семе, също могат да помогнат за облекчаване на стреса и подобряване на умствената яснота. В ежедневното си меню може да добавите Nature'sWay Ашваганда за борба със стреса, като това значително ще помогне с подобряването на концетрацията и ще намали симптомите на депресията.
 5. Отделете време за себе си - уверете се, че всеки ден отделяте известно време само за себе си, без никакъв външен натиск или задължения, така че да имате време да се отпуснете, да медитирате или да извършвате каквато и да е дейност, която ви помага да подобрите настроението си, когато се чувствате зле. Това може да бъде нещо като топла вана, писане в дневник или гледане на телевизионни предавания, които ви карат да се забавлявате.

  Ако смятате, че може да изпитвате симптоми на депресия като изброените по-горе, е важно да потърсите помощ веднага. Лекарите и психолозите често предлагат разговорна терапия, която може да ви помогне да се справите с основните причини, довели до състоянието на депресия. Същевременно специалистът може да ви даде инструменти за по-добро справяне с депресивните епизоди, ако те се повторят по-късно, както и да ви осигури подкрепа в трудни моменти, което е нещо, от което всички бихме могли да се възползваме, особено когато се чувстваме претоварени от емоциите си.