Разкрасителни ритуали с мед - вашата кожа ще ви е благодарна

Разкрасителни ритуали с мед - вашата кожа ще ви е благодарна

Много преди появата на съвременните козметични продукти и неинвазивни процедури, древните хора са търсели начин да поддържат кожата си здрава, млада и сияйна. Голяма част от техните разкрасителни ритуали са черпили вдъхновение от природата и нейните полезни дарове. Един от натуралните продукти, който намира заслужено място в грижата за кожата и до днес, това е истинският пчелен мед.

Ако и вие сте почитатели на натуралния подход в грижата за кожата и предпочитате да залагате на природни продукти, доказали се във времето, в тази статия сме ви подготвили няколко изпитани разкрасителни ритуали с мед. Опитайте ги и вашата кожа ще ви бъде благодарна!

Ефективна хидратация за суха кожа

През студените зимни месеци кожата ви крещи за допълнителна хидратация. Направете овлажняваща маска с една съставка, като намажете лицето си с една чаена лъжичка чист мед. Оставете да престои 15 минути и изплакнете с топла вода. Този трик може да приложите и за други, страдащи от сухота, части на тялото. Като например, дланите, лактите на ръце и т.н. Ще усетите моментално облекчение, а с достатъчно постоянство скоро ще забравите за всичкия дискомфорт, който сухата кожа причинява.

Нежен ексфолиант за отстраняване на мъртвите кожни клетки

Красивата и здрава кожа изисква редовна грижа. Една от важните стъпки в грижата за кожата е ексфолирането, което ви помага да отстраните мъртвите клетки от повърхността на кожата и по този начин да разкриете новата, сияйна и гладка кожа отдолу. Този процес ще ви помогне и да се отървете от неприятните сухи участъци, които са особено забележими, когато носите грим, например.

Има няколко популярни и много лесни рецепти за домашни ексфолианти с мед. Първата е да смесите пчелен мед с утайка от кафе, а другият вариант - кристална бяла захар. Частичките от кафето или захарта деликатно ще ексфолират кожата. Количествата може да прецените на око, най-вече в зависимост от зоната, в която ще използвате ексфолианта.

Тук е важно да отбележим, че не е препоръчително да ексфолирате кожата твърде често, тъй като има възможност да я пресушите.

Мед в помощ на акнеичната кожа

Някои типове кожа са по-склонни към образуване на пъпки, черни точки и други несъвършенства. Често най-засегнати са тийнейджърите, но и възрастни, които имат мазна и проблемна кожа. Медът може да помогне за по-бързото зарастване на активни пъпки, както и да ограничи повторната им поява. Всичко това, благодарение на неговите доказани и силни антибактериални и противовъзпалителни действия.

Опитайте да си направите маска за лице само с мед, като обърнете внимание на проблемните участъци от кожата. Оставете я да подейства за няколко минути и след това почистете добре с помощта на влажна кърпа.

Грижа за кожата отвътре

Много често хората забравят, че кожата всъщност е орган и то дори най-големият в нашето тяло. Понякога локалната грижа не е достатъчна, за да поддържате кожата си в добро състояние. Начинът на хранене, храната, която консумирате, както и някои вредни навици като алкохол, цигари и прекаляването с кофеин, могат да окажат сериозно влияние върху кожата си. Опитайте да ограничите тези от тях, които биха имали негативен ефект и създайте балансирана и здравословна диета.

Хапването на една лъжичка мед дневно ще зареди тялото ви с енергия и множество полезни вещества, от които то се нуждае, за да работи нормално. Доверете се само на производители, които предлагат доказано автентичен и качествен мед. Разгледайте богата гама от предложения на Pchelina.