Превантивни грижи за автомобила

Превантивни грижи за автомобила

Колата днес е повече от превозно средство. Тя се използва за различни неща, нужди и различни по дължина дестинации. Днес можете да пътувате с колата си до всяко кътче от планетата, но тя трябва да е преминала авто диагностика и да бъде обслужена навреме и с качествени консумативи и маркови авточасти.

Ако разполагате с автомобил, на който искате да разчитате във всяка ситуация и момент, трябва превантивно да наблюдавате поведението му на пътя, да се ослушвате за странни звуци или нехарактерни индикации, изгорели крушки в ксеноновите фарове, спаднали гуми и т.н. Ако усетите дори и най-малкия симптом е задължително да преминете през преглед в автосервиз и автодиагностика и в последствие да закупите нужните оригинални авточасти. В противен случай, можете да имате главоболия и дори финансови проблеми, а също така и повече загуба на време и нерви.

Ако се чудите, защо точно да изберете оригинални авточасти или манияшките тунинг части за автомобили то отговорът е много прост и лесен. Само марковите части и консумативи ще паснат на вашата кола, ще имат гаранция и ще може да разчитате на здрав и надежден автомобил. Това правило не важи с всичка сила при аксесоарите като например чистачки, фарове и ксенон системи, led мигачи, стелки, топки за скоростни лостове, вежди за фарове, престилки под бронята или парктроник системи. Изброените и други подобни аксесоари могат да бъдат закупени от всеки онлайн магазин, който предлага тунинг части, стига производителя да бъде авторитетен и да се предлагат с нужната гаранция.

Единственото, което остава е монтажа да бъде извършен от правоспособен екип в някой доверен автосервиз. При извършване на прегледа или диагностиката на двигателя, ходовата част или спирачната система на автомобила, то имайте предвид, че колата ви е съставена предимно от компютри и електроника. Ето защо е толкова важна една компютърна диагностика преди ремонта и поставяне на оригинални или тунинг авточасти. Колите трябва да минават периодично през обслужване и преглед на основните агрегати и системи. Преди да успеят да се справят с проблемите на колата, вие трябва да поръчате нужните части или тунинг аксесоари за автомобил.

В България и по света има много почитатели на т.нар. оптичен тунинг, при който външността на колата се променя и подобрява чрез серия от преработки, така че да получи уникален външен вид, който буди възхищение и приковава погледите към вас. Например много млади водачи, фенове на тунинга добавят ксенон за автомобилите си или кристални фарове, като по този начин увеличават осветеността на пътя пред тях, повишават сигурността и придават по-различен външен вид на возилото си.

Ако мислите, че колата ви няма да се повреди, то грешите. Такава кола няма. Винаги има мал шанс да изгори крушка от ксеноновите фарове, да изгори някой датчик или да се износят дисковете и накладките. Много бъркате ако смятате, че колата ви може да се справи с натоварванията по пътя без да се повреди. Това в особена сила важи за българските пътища, които са осеяна с дупки и неравности, немърливо поставена пътна настилка като павета или лошо асфалтирани участъци.

Ако мислите, че ще можете да се оправите с колата пред блока си, то това не е така. Компютрите, автопилота и електрониката са фина мрежа и автомобила трябва да преминава през периодични прегледи на цялата му функционалност. Специалистите споделят, че на всеки изминати 15 хиляди километра трябва да закарате колата си на автомобилен диагностик, за да прегледа нивото на маслото, ръчната спирачка, спирачната система и окачването, дори и ксеноновите фарове.

Като цяло това може да се случва и по-често в случаите, когато:

  • автомобила не е в изправност и тогава трябва да се доверите на близкия автосервиз с цена по джоба
  • или сте решили да извършите тунинг като поставяне на ксенон например.

Имайте предвид, че местата, където се прави профилактика, преглед или тунинг на автомобили в София са доста, но са много натоварени. Можете с няколко клика на мишката да се информирате за най-подходящото място за поставяне на новите ксенонови фарове например, но най-вероятно автосервиза ще може да ви вмъкне в графика си след седмица. Парите, които трябва да дадете за своевременна авто диагностика или тунинг на автомобила в София са много по-малко, от тези, които би трябвало да платите при повреда на колата. 

Днес колите се движат лесно по пътищата, а са направени и такива, които могат да се движат по черни пътища и пресечен терен. При тях тунинг частите са и доста по-скъпи, но никога не е излишно да добавите по-качествено предно осветление като ксенон. Редно е да заложите на маркови ксенон системи, ако смятате да пътувате на дълъг път през нощта.