Предимствата на тебеширена боя за мебели

Предимствата на тебеширена боя за мебели

Ако търсите бърз и лесен начин да боядисате дома си, помислете за тебеширена боя. Този вид покритие е създадено на водна основа и е идеален начин да придадете състарен или винтидж вид на всяка мебел или предмет в дома. Освен че е лесна за работа и създава прекрасен ефект върху боядисаната повърхност, тебеширената боя има още няколко предимства. Прочетете за тях в нашата статия.

Ниско съдържание на летливи органични съединения

Първата стъпка към намирането на тебеширена боя с ниско VOC е да знаете какво означава терминът. Боята с ниско съдържание на VOC е боя, която не съдържа никакви летливи органични съединения (ЛОС). Това е много важно, ако имате дом, който трябва да бъде защитен от мухъл. ЛОС са разтворители, използвани в много домакински продукти.

Предимствата на тебеширена боя - без ЛОС

Нанася се лесно

Ако мислите да нанесете тебеширена боя върху вашите мебели, тебеширената боя е модерен начин за актуализиране на външния вид на мебелите. След като го нанесете, следващата стъпка е да нанесете прозрачна вакса, за да защитите покритието. Ще трябва да почистите добре повърхността, преди да нанесете ваксата. Също така е важно да избършете излишната вакса с чиста, абсорбираща кърпа. След като изсъхне, можете да добавите втори тънък слой, за да постигнете по-равномерно покритие.

Можете да използвате и матов топ лак. Това покритие придава на тебеширената боя защитно покритие, без да създава блясък. 

Почиства се лесно

Поддържането на вашите боядисани с тебеширена боя мебели чисти е лесно. Просто използвайте влажна кърпа и мек сапун. Водните петна ще изчезнат в рамките на няколко часа. Ако водата е постоянен проблем, можете да използвате почистващ препарат на маслена основа. Те няма да отстранят уплътнителя върху вашите мебели.

Предимствата на тебеширена боя - почистване

Ако изберете тебеширена боя с уплътнител, можете да предотвратите надраскване на боята. Не забравяйте да разклатите добре боята, преди да я използвате. Трябва също да я нанасяте върху гладка повърхност и мека четка. Можете също да използвате валяк или пръскачка вместо четка. Уверете се, че четката има гъвкав косъм и мека дръжка, за да не губи лесно формата си. Направете задълбочено проучване, преди да купите тебеширена боя. Прочетете отзиви или разгледайте снимки на мебели, които са боядисани с тази боя.

Може да се наслагва с вакса или полиуретан

За да придадете на вашите дървени подове защитен слой, можете или да нанесете полиуретаново покритие, или да нанесете вакса за мебели. Въпреки че ваксата не предлага същото ниво на защита като полиуретана, той ще придаде блясък на покритието и ще предотврати петна. Това обаче не е най-добрият избор за дългосрочна защита.

Полиуретановото покритие предпазва дървото чрез изграждане на слоеве от синтетичен/пластмасов материал върху повърхността на дървото. Тези слоеве отнемат повече време, за да абсорбират течности и химикали, което ги прави по-малко вероятно да засегнат повърхността на дървото. Полиуретановият градивен слой също помага да се направят леките драскотини по-видими и акцентиращи.

Предимствата на тебеширена боя - наслагване

Техники за нанасяне

Има няколко техники за нанасяне на тебеширена боя върху вашите мебели. Първата стъпка е да подготвите повърхността за боядисване. Това означава нанасяне на тънък слой грунд. Втората стъпка е нанасянето на защитно покритие. Това ще осигури прилепване на боята към повърхността и ще я предпази от повреда.

В зависимост от вида на повърхността, можете да изберете гладко, текстурирано или повредено покритие. Практикувайте върху малко парче, преди да се опитвате да правите големи проекти. Може също да искате да експериментирате с различни мазки с четка, за да научите кои са най-ефективни.