Ползите за здравето от различните видове хляб

Ползите за здравето от различните видове хляб

Хлябът е основна храна, консумирана от хората по целия свят. Предлага се в различни форми, размери и вкусове. Въпреки това, не всеки хляб е създаден с еднаква хранителна стойност. В тази статия ще обсъдим ползите за здравето от различните видове хляб.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб се нарича така, защото в направата му се използват всички части на зърното, включително трици, зародиш и ендосперм. Този вид хляб е богат на фибри, протеини, витамини и минерали. Проучванията показват, че консумацията на пълнозърнести храни може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Хляб с квас

Хлябът с квас се прави чрез ферментация на тесто с естествено срещащи се лактобацили и мая. Този процес придава на хляба леко кисел вкус и уникална текстура. Хлябът с квас има по-нисък гликемичен индекс от другите видове хляб, което означава, че не предизвиква скокове в нивата на кръвната захар. Освен това е по-лесно смилаем и може да бъде полезен за хора с чувствителност към глутен.

Ръжен хляб

Ръженият хляб се прави от ръжено брашно, което има по-ниско съдържание на глутен от пшеничното брашно. Има високо съдържание на фибри и съдържа повече витамини и минерали от пшеничния хляб. Проучванията показват, че консумацията на ръжен хляб може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, понижаване на нивата на холестерола и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Многозърнест хляб

Многозърнестият хляб се прави от смес от различни видове зърна, като пшеница, овес и ечемик. Този вид хляб е богат на фибри, витамини и минерали. Може също така да помогне за понижаване на нивата на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания.

Хляб с кълнове

Хлябът с кълнове се прави от цели зърна, които са оставени да покълнат, преди да бъдат смлени на брашно. Този процес увеличава съдържанието на хранителни вещества в хляба и го прави по-лесен за смилане. Хлябът с кълнове е с високо съдържание на фибри, протеини и витамини.

Хляб без глутен

Хлябът без глутен се прави без пшеница, ечемик или ръж, които са всички източници на глутен. Обикновено се прави от алтернативни зърнени култури, като ориз, царевица или киноа. Хлябът без глутен е полезен за хора с целиакия или чувствителност към глутен.

В заключение, различните видове хляб предлагат различни ползи за здравето. Пълнозърнестият хляб е с високо съдържание на фибри, хлябът с квас е по-лесно смилаем, ръженият хляб може да намали риска от сърдечни заболявания, многозърнестият хляб е с високо съдържание на фибри и хранителни вещества, хлябът с покълнали зърна е богат на хранителни вещества, а хлябът без глутен е от съществено значение за хора с чувствителност към глутен. Когато избирате хляб, важно е да имате предвид неговото хранително съдържание и да изберете пълнозърнест или покълнал хляб пред хляб от рафинирано брашно. Ако искате да пробвате различни видове здравословен хляб, разгледайте серията хляб Живена от Симид.