Какви са ползите да приготвяме храната си сами?

Какви са ползите да приготвяме храната си сами?

Факт е, че не на всеки човек му се готви вкъщи всеки ден – все пак за това са нужни време, енергия, а и понякога има по-спешни неща за вършене у дома. Но храната, която сами сме си приготвили, има много повече ползи за здравето, а и за бюджета ни, спрямо тази, която купуваме от магазина.

Ето някои от изненадващите плюсове при приготвянето на закуска, обяд или вечеря в домашни условия.

Приемате по-малко калории, без дори да осъзнавате

Ястията в ресторантите често са наситени с масло и сол, докато пакетираната храна обикновено съдържа натрий и куп други вредни добавки. Ястията, приготвени в домашни условия, обаче са по-питателни и съдържат доста по-малко калории, отколкото бихте могли да очаквате. 

Това е така, защото, когато готвите за себе си, вие контролирате кои съставки да използвате. Контролирате и техните количества.

Също така е по-малко вероятно да си сервирате порции с размер като от ресторантите, които често са достатъчно големи, за да нахраните двама или трима души, или пък да се поглезите с десерт или коктейл.

Постоянното похапване на здравословна домашно приготвена храна може дори да подобри начина ви на хранене между самите хранения. В края на краищата, след като сте свикнали да ядете здравословна, питателна храна у дома, едва ли ще я търсите другаде, камо ли под друга форма. 

Повече внимавате какво има в тялото ви

Много хора бързат или изпълняват много задачи по време на хранене, което означава, че вероятно не мислят какво точно консумират. Но когато седнете до чиния с храна, която сте приготвили сами, има сериозна вероятност да се храните по-внимателно, като забелязвате всеки вкус и компонент, които сте включили в ястието си. 

Когато готвите, вие сте част от процеса на хранене от началото до края. Това ви помага да сте в унисон с храната, която въвеждате във вашата система.

Изживяването и оценяването на акта на хранене също може да ви помогне да се почувствате по-фокусирани. 

Можете да общувате с близките

Прекарването на време със семейството и приятелите е важно за благосъстоянието на всички. То може да предотврати чувството за самота, което е свързана с депресия, сърдечни заболявания и други. С малко усилия, готвенето може да ви помогне да бъдете по-социални. Помолете децата си да се присъединят към вас в кухнята - дайте им прости задачи - или гответе заедно с приятели. 

Ако искате да си създадете нови приятели, помислете дали да не се запишете на готварски клас, където бихте могли да се свържете със съучениците си, докато придобивате нови умения.

Стимулирате мозъка си

Факт е, че няма много място за въображение в ежедневната работа на повечето хора. Но можете да проявявате креативност, когато готвите, експериментирате със съставки и коригирате рецепти, както намерите за добре.

Възрастните могат да открият още по-мощни когнитивни ползи от приготвянето на храна. Готвенето е добра, стимулираща дейност, която помага на възрастните хора да останат заети и да използват ума си.

Освен това изучаването на нови умения и задачи - като готвене по нова рецепта - може да предотврати когнитивния спад. Нещо повече, това може да помогне за изграждането на самочувствие за възрастните хора.

Както виждате, ползите са наистина много и то значими, така че гответе смело вкъщи – ще видите колко е приятно и колко добре се чувстват от това и душата, и тялото ви.

Имайте предвид също така, че вече Foodpanda доставя продукти от Kaufland – идеалните хранителни стоки за всичко, което бихте искали да си сготвите. Бон апети!