Nokia и Apple на прага на война за патенти

Nokia и Apple на прага на война за патенти

Двете компании използват съдебен натиск една срещу друга за да се разберат за лицензните права, съобщава агенция Ройтерс. Какво печелят потребителите? Те въобще печелят ли нещо в този случай?

Nokia обяви, че ще се защитава до край, съобщи ББС. Изявлението е в отговор на това, че Apple подаде в края на 2010 г. иск в Комисията по външна търговия на САЩ  да се блокира вноса на стоки на финланската компания в страната. Това беше поредната крачка в набиращата скорост съдебна война между двата концерна.

По всяка вероятност Nokia и Apple ще се съдят с години. В този смисъл едва ли има значение „кой пръв започна”. През октомври 2009 година Nokia първи подадоха съдебен иск, че Apple са нарушили 10 техни патента. В частност Apple са използвали технология, която е в основата на успеха на iPhone. Финландците държат едно от най-големите портфолия с лицензи в безжичните комуникации и си поискаха около 1 милиард евро (1 440 000 000 долара) обезщетения. Сред патентите за които се съдят са безжичния трансфер на данни, кодирането на гласови данни и криптирането. През декември Apple заведе ответен иск – Nokia били нарушили 13 техни патента.  

Такива дела обикновено се гледат две-три години, коментира Ройтерс. Агенцията пише също, че практически днес е невъзможно да направиш мобилен телефон без да използваш патент на Nokia, но това няма да попречи на Apple да ги съди.

В съдебната практика не е рядкост да се водят подобни дела. Най-често патентите се атакуват по линия на това доколко обектът на патент представлява наистина новост и доколко патентованата технология не е „достатъчно очевидна”, така че да не се налага да бъде защитена като уникална. На подобна база Apple може да поискат американското патентно бюро да обяви патентине на Nokia за невалидни или да ги преразгледа. Това обаче отнема няколко години. Ако се случи – при всички случаи ще предизвика сътресения в мобилните комуникации, предрича кореспондентът на Ройтерс Тармо Вирки.

Nokia на свой ред може да се отнесе и да съдилищата на ЕС. Компанията вече е печелила там подобно дело срещу друга американска компания – Куалком. Освен това финландците имат лицензионни споразумения с 40 компании в това число и с най-големите производители на мобилни телефони, но не и с Apple, обобщава Ройтерс. Агенцията сумира мнението на експертите – все пак най-добре е „iDeal”, тоест Nokia и Apple да се разберат без да стигат до съд.