Мобилните устройства са пагубни за детския сън

Мобилните устройства са пагубни за детския сън

Научно е доказано, че децата, които късно вечер са били изложени на облъчване от екрана на телевизия, телефон, таблет, лаптоп или компютър, имат по-малко сън от своите връстници. Употребата на тези продукти непосредствено преди лягане има значително отрицателно въздействие върху количеството и най-вече качеството на детския сън.

Експертите препоръчват електронните устройства и социалните медии, които младите хора използват, да бъдат контролирани а в ранна детска възраст ограничени до минимум през деня и напълно забранени преди лягане.

Извършено наскоро проучване на 10 хиляди млади хора на възраст от 10 до 16 години в региона Hordalan в Норвегия разкри, че екраните нарушават моделите на съня. В рамките на проучването на децата бяха зададени въпроси за техния модел на сън, какъв вид електронно оборудване са използвали и времето, прекарано на екрана извън училището.

Деца, които прекарват повече от 4 часа на ден пред екрана на мобилното устройство спят средно по-малко от 6 часа, което е с около 2 часа по-малко от връстниците им, които не са ползвали таблет или смартфон в леглото. Почти половината от тези млади хора прекарват повече от час в процеса на заспиване. При възрастни този период е 20-30 минути.

Залепени на екрани, нощ и ден.

Всъщност ситуацията е много ясна, защото децата губят солидно количество от времето си за сън заради това, което прекарват пред екрана, казва Мария Хисинг, ръководител на екипа в детския здравен център в Берген.

Експертите обясняват основната причина за безсънието и лошото качество на спане. Това е ярката светлина, излъчвана от екрана на таблета, телефона или лаптопа. Именно това ярко облъчване от екрана предимно в "синя светлина" пречи на мозъка да различава границата между деня и нощта. Мозъкът, който е "объркан" и не е способен да възприеме нощта поради светлината, не може да активизира и контролира "съня" или времето за заспиване и събуждане на тялото. Така постепенно намалява генерирането на хормона на съня - мелатонин. За негативното влияние на "синята светлина" през последните години има много научни трудове, публикации и съвети, как да я ограничим или поне частично изолираме. Тук в тази статия https://www.digital.bg/kak-da-izpolzvame-filtara-za-sinqta-svetlina-v-smartfona-si-article722334.html са събрани и описани най-използваните съвременни мобилни устройства и техните вградени опции за премахване на синята светлина. Ако вашия смартфон не притежава такава функция, просто инсталирайте Twilight: Blue light filter за Андроид устройства от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.lux 

В обобщение на изследванията е научно доказано, че часовете прекарани пред екрана на монитора, намаляват времето и качеството на съня. Повече от половината от младежите и децата в проучването губят поне 2 или повече часа сън поради облъчването от дисплеите на лаптоп или смарт телефон. Добре балансираните на време нива на Мелатонин възпрепятстват поддържането на мозъка активен и "приспиват" организма.

Освен че "синята светлина" разрушава мелатонина в тялото, като последствие от прекомерното застояване пред компютрите и телефоните също могат да се проявяват следните проблеми: хронична преумора, мигрена, проблеми с очите, мускулни болки, раздразнителност или главоболие, схващане в раменния пояс, шия и врат, намаляване хормона на растежа, както и различни психосоциални особености.

Тези проблеми могат да бъдат особенно обострени при тези, които играят компютърни игри за дълго време.

Задължително е родителите да имат волята да прекъснат "общуването" на децата и младежите с всякакви екранни устройства най-късно до 20.30 часа. Точно в този часови интервал 20.30-21.00 часа мозъкът е в готовност рязко да вдигне нивата на мелатонин за сметка на кортизол в организма, като по този начин "намали оборотите" на жизнената активност и приготви организма за почивка и сън. Ако привечер мелатонина бъде възпрепятстван от активния и напрегнат мозък, той продължава да произвежда кортизол и това във времето пречи за качествения и дълбок сън на детето. Поради това специалистите отбелязват, че е наложително да се ограничат всички екранни устройства, използвани от деца.

Настоящата графика детайлно показва часовите зони от денонощието, през които организма трябва да е активен чрез високи нива на Кортизол и тези, в които да забави и регенерира, благодарения на по-високите нива на хормона на съня - Мелатонин. В течение на всяко денонощие нивата на кортизолът и мелатонинът редуват своите пикове, като обуславят нашата активност или са предпоставка за сън и релакс.

Още едно доказателство за вредата от екраните и "синята светлина" е в доклад, публикуван от Американската академия по педиатрия през 2004 г. В него се посочва изрична забрана да присъстват електронни устройства /телевизор, компютър и други/ за мултимедия, комуникация, чат и игри в детската стая.