Колко често да ремонтираме покрива?

Всеки дом рано или късно се нуждае от ремонт на покрива. Колкото и грижи да полагате, колкото и времето да ви щади с благоприятни климатични условия, колкото и мястото, на което живеете да е защитено от бури и други подобни, ще дойде ден, в който да трябва да извършите по сериозен ремонт.

На колко време трябва да се извършват цялостни ремонтни дейности?

Според повечето фирми в бранша ремонт на покриви, времето, за което един покрив достига до етап, в който да се нуждае от цялостна реконструкция, подмяна на греди, смяна на керемиди, подмяна на хидроизолация и други подобни е приблизително около 20-30 години. Разбира се, тези срокове могат и да варират в широки граници, като всичко зависи от грижите, които са полагани за имота. Естествено основен фактор тук е качеството на материалите и професионалния опит на майсторите или фирмата, която е проектирала, изработила и довършила вашия покрив.

А на колко време трябва да се извършват по-малки ремонти?

По-малките ремонти на покрива е дори по-трудно да се предвидят от големите. Никой не може да ви гарантира, че ремонт няма да ви се наложи и два пъти в една години или през две поредни години. Причината е просто в това, че времето понякога може и да ви изненада неприятно. Представете си, че се случи година с повече зимни и летни бури, силни ветрове и други подобни. Винаги може да се случи така, че някоя керемида да се счупи или да се получи някакво разместване. Ако покрива е направен, чрез битумни керемиди там има други особености, които биха създали проблеми.

Профилактиката

Добрата поддръжка на покривната част обаче, включва не само редовните ремонтни дейности, но също така и честата профилактика. Така например, ако покривът се инспектира редовно, то вероятността да уловите дори и най-дребни проблеми е много по-голяма, а вероятността те да се задълбочат и да донесат други, по-сериозни грижи, значително намалява. Препоръчително е професионален майстор да огледа покрива поне веднъж на две години. Много фирми предлагат тази услуга, а вие самите бихте могли да хвърляте по едно око също, ако разбира се е безопасно да се качвате горе и няма никакъв риск за вашата сигурност.

А мога ли сам да си подменя и наместя керемидите?

Ако решите сами да направите това, то едва ли някой има силата да ви забрани или да ви спре. Въпреки това, ние горещо ви препоръчваме да не се впускате в подобни авантюри. Все пак за това си има професионалисти, които знаят какво правят.