Колко често да ремонтираме покрива?

Всеки дом рано или късно се нуждае от ремонт на покрива. Колкото и грижи да полагате, колкото и времето да ви щади с благоприятни климатични условия, колкото и мястото, на което живеете да е защитено от бури и други подобни, ще дойде ден, в който да трябва да извършите по сериозен ремонт.

Когато хората пазаруват даден продукт, е много по-лесно да се реши кой модел искат чрез проучване в Интернет и сравняване на цените, онлайн ревюта, потребителски форуми и препоръки от приятели или членове на семейството. При продуктите е лесно да се сравнят офертите, най-добрите цени, колекции или гаранции, в различните онлайн магазини. След като хората си купят продукта, могат да го върнат, ако нещо не е наред. Ако има някакви проблеми, могат да оспорят случая чрез компанията, към която притежават кредитна карта и тя да спре плащането или да се възползват от Комисията за защита на потребителите.

Не така обаче седят нещата при жилищните ремонти. Намирането на добър майстор или блигада е много трудна задача. Риска да попаднете на мошеници и некадърници е огромен. Винаги съществува опасност да извършат некачествен ремонт, да скрият от вас важна част от ремонтната дейност или да заложат некачествени материали. Но това не значи, че не трябва да се грижим за дома си и покрива си.

На колко време трябва да се извършват цялостни ремонтни дейности?

Според повечето фирми в бранша ремонт на покриви, времето, за което един покрив достига до етап, в който да се нуждае от цялостна реконструкция, подмяна на греди, смяна на керемиди, подмяна на хидроизолация и други подобни е приблизително около 20-30 години. Разбира се, тези срокове могат и да варират в широки граници, като всичко зависи от грижите, които са полагани за имота. Естествено основен фактор тук е качеството на материалите и професионалния опит на майсторите или фирмата, която е проектирала, изработила и довършила вашия покрив.

А на колко време трябва да се извършват по-малки ремонти?

По-малките ремонти на покрива е дори по-трудно да се предвидят от големите. Никой не може да ви гарантира, че ремонт няма да ви се наложи и два пъти в една години или през две поредни години. Причината е просто в това, че времето понякога може и да ви изненада неприятно. Представете си, че се случи година с повече зимни и летни бури, силни ветрове и други подобни. Винаги може да се случи така, че някоя керемида да се счупи или да се получи някакво разместване. Ако покрива е направен, чрез битумни керемиди там има други особености, които биха създали проблеми.

Профилактиката

Добрата поддръжка на покривната част обаче, включва не само редовните ремонтни дейности, но също така и честата профилактика. Така например, ако покривът се инспектира редовно, то вероятността да уловите дори и най-дребни проблеми е много по-голяма, а вероятността те да се задълбочат и да донесат други, по-сериозни грижи, значително намалява. Препоръчително е професионален майстор да огледа покрива поне веднъж на две години. Много фирми предлагат тази услуга, а вие самите бихте могли да хвърляте по едно око също, ако разбира се е безопасно да се качвате горе и няма никакъв риск за вашата сигурност.

А мога ли сам да си подменя и наместя керемидите?

Ако решите сами да направите това, то едва ли някой има силата да ви забрани или да ви спре. Въпреки това, ние горещо ви препоръчваме да не се впускате в подобни авантюри. Все пак за това си има професионалисти, които знаят какво правят.