Как да използвате дюбели за изолация

Как да използвате дюбели за изолация

Когато става въпрос за изолация на вашия дом, може би се чудите как да използвате дюбели. Има няколко начина да използвате тези крепежни елементи. Можете да използвате дюбели във формата на чиния, метален прът или пластмасов пирон. Най-често срещаното е използването на пластмасови пирони. Независимо от използвания материал, дюбелите са ефективен начин да изолирате дома си с минерална вата, фибран или обикновен стиропор. Трябва обаче да изберете правилния тип за приложението, което искате да направите.

Тарелковидни дюбели

Тарелковите дюбели за изолация се състоят от два елемента: втулка и дистанционен елемент. Ръкавът има три секции: обикновена зона, глава и централна област. Тези три секции издържат на натоварване от вятър и позволяват механично закрепване на изолацията към фасадата. Натоварванията от вятър се изчисляват, като се вземат предвид формата и височината на сградата. Главата и дистанционният елемент имат съответни форми на напречно сечение.

Монтажната чиния е наречена така, защото има кръгла форма, подобна на съд за храна. Тя е самозаключваща се към тялото на дюбела. Монтажната чиния включва задържащ щифт, който се простира в радиална посока. Монтажната плоча също така включва блокиращ щифт, който се вкарва в един от отворите. Блокиращият щифт има прорезна част в средата.

Броят на дюбелите, необходими за фиксиране на изолацията, зависи от вида и теглото на изолацията. Например, ако инсталирате изолация penoplex, можете да използвате четири дюбела на m2. Ако използвате минерална вата с висока плътност, трябва да използвате шест тарелкови дюбела на m2. След това умножете броя на тарелковите дюбели по теглото на изолацията. Трябва също да планирате да добавите допълнителни дюбели за ъглите.

Тарелковите дюбели се считат за многофункционални, поради което са известни и като гъбести дюбели. Дисковидната част на дюбела държи експандиран полистирол или минерална изолация. Разширителният прът осигурява допълнителна здравина на цялата конструкция. След това се фиксира към стената чрез раздалечаване с пирон. Важно е да сте сигурни, че разстоянието между пироните е пропорционално, за да сте сигурни, че дисковата гъба остава на място.

Метален дюбел

Металните дюбели за изолация са един от най-разпространените начини за закрепване на изолацията към стената. Те имат диаметър D и дължина 2L. Тези пръти обикновено са направени от метал и имат топлопроводимост k. При реконструкция и ново строителство те понякога се използват в комбинация със стоманена телена мрежа.

Пластмасов дюбел

Има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да решите да използвате дюбели за изолация. Един от тях е коефициентът на топлопреминаване на дюбелите. Това е мярката за това колко добре могат да издържат на определено количество топлина. Колкото по-нисък е коефициентът, толкова по-добре. Качественият дюбел има коефициент на топлопреминаване минимум 0,002 W/K. Ако е по-висока от тази, може да имате топлинни загуби и постоянни "светли петна" по фасадата.

Ако решите да използвате метални дюбели, трябва да изберете тези, които са изработени от поцинкована стомана. Те са по-дебели от пластмасата и са по-здрави от дървото. Все пак трябва да знаете, че металните дюбели провеждат топлина по-добре от пластмасовите. В резултат на това те могат да причинят корозия и замръзване на стените, така че не забравяйте да изберете правилния тип дюбел за вашата ситуация.

Дюбелите за топлоизолация могат да се използват за закрепване на почни всички видове материали за саниране. Те често се предлагат в различни размери. Използването им ще осигури изравнен външен вид, докато завършвате проекта си. Те са здрави и могат да се използват за голямо разнообразие от занаяти.