Съвети и трикове за изграждане на сауна

Съвети и трикове за изграждане на сауна

Напоследък се замислям за собствена сауна в малкия ни семеен двор. Не успях да измисля друго място в къщата, което да е подходящо но всяко семейство и дом има свое разпределение и големина на помещенията, така че имате много опции.

Къде според мен е подходящо да разположите сауната?

Може да разположите своята нова сауна на открита или закрита голяма тераса, на веранда зад къщата, директно на двора, под някой навес, на приземния етаж или в зимната градина. Тези възможности правят изграждането на сауна много примамливо за хора с по-голям имот като къща, вила, семеен хотел или къща за гости. Обсъдих го с жена ми и почнахме да проучваме, какви са възможностите да си направим сауната сами или да се доверим на специализирана фирма.

Изграждането на собствена сауна може да бъде забавен проект за тези, които обичат проекти тип „Направи си сам“.

Позитивите на това начинание са доста и неуспорими. Не само ще добави стойност към вашия имот, но и ще ви осигури релаксиращо пространство, където да се отпуснете и подобрите здравето си. В тази публикация ще ви предоставя някои съвети и трикове, как да изградите своя собствена сауна. Въпреки, че прочетох и научих много за финландската сауна и нейните съвременни варианти като сауна за двора, няма да се осмеля да започна този проект сам. Смятам, че лично аз нямам нужната подготовка, материали, инструменти и най-вече време. По тази причина на семейния съвет решихме, че ще е по-удачно да се доверим на фирма за изграждане на сауна в нашия двор.

Ако все пак решите, че ще успеете сами ето няколко съвета, които ще са ви полезни преди да почнете.

Планиране и подготовка

Преди да започнете своя проект за сауна „Направи си сам“, важно е да планирате и подготвите всичко необходимо. Помислете за размера и местоположението на сауната, вида на дървесината, която искате да използвате, и вида печка за сауна, от която се нуждаете. Също така ще трябва да получите всички необходими разрешителни и да се уверите, че вашето пространство отговаря на строителните норми във вашия район.

Изграждане на рамката на сауната

Първата стъпка в изграждането на вашата сауна е изграждането на рамката. Това ще включва изграждането на стените, тавана и пода. Можете да използвате или сглобяеми комплекти за сауна, или да купите дървен материал и да изградите своя собствена рамка. След като сте изградили рамката, можете да добавите изолация към стените и тавана.

Монтиране на изолация за сауна и пароизолация

Изолацията и пароизолацията са решаващи компоненти на сауната „Направи си сам“. Изолацията помага да се запази топлината вътре в сауната, докато бариерата срещу пара помага да се предотврати проникването на влага в дървото. Поставете изолацията и пароизолацията според инструкциите на производителя.

Избор на правилния нагревател за сауна

Видът нагревател или казано по-просто печка за сауна, който изберете, ще зависи от вашите лични предпочитания и размера на вашата сауна. Има три основни вида нагреватели за сауна: електрически, на дърва и газ. Електрическите печки са най-популярни, поради тяхното удобство и лекота на използване. Нагревателите на дърва са чудесен избор за тези, които искат по-традиционно изживяване в сауната, докато газовите нагреватели са идеални за тези, които искат бърз и лесен източник на топлина.

Изграждане на пейки и подови настилки за сауни

След като изолацията и пароизолацията са монтирани, можете да започнете изграждането на пейките за сауна и настилката. Използвайте кедър или друг вид топлоустойчиво дърво, за да изградите пейките и се уверете, че са здраво закрепени към стените. Можете също така да използвате същия вид дърво за подовата настилка или да изберете неплъзгаща се повърхност, като например плочки.

Монтаж на осветление и аксесоари

Осветлението и аксесоарите, които избирате, могат да направят голяма разлика в изживяването ви в сауната. Изберете осветителна система, която осигурява мека топла светлина и добавете аксесоари като термометър за сауна, хигрометър и кофа и черпак за изливане на вода върху горещите камъни в сауната.

Тестване и използване на вашата сауна „Направи си сам“.

Преди да използвате вашата сауна „Направи си сам“, важно е да я тествате, за да сте сигурни, че всичко работи правилно. Загрейте сауната до желаната температура и следете нивата на влажност. След като се убедите, че сауната работи правилно, можете да започнете да я използвате.

Във видеото по-долу може да видите, как някои хора се справят. Бих казал повече от отлично.

В заключение, изграждането на ваша собствена сауна може да бъде забавен и възнаграждаващ проект за тези, които имат желание, умения и време. С внимателно планиране и подготовка може да създадете красива и функционална сауна, която ще ви осигури години наслада и ползи за здравето на вас и семейството ви. Като следвате тези съвети и трикове, можете да изградите подходящата за вас сауна и да се насладите на предимствата на релаксацията и подмладяването в собствения си дом.