Историята на златното австралийско кенгуру

Историята на златното австралийско кенгуру

Всички сме чували за кенгуруто - подскачащият торбест бозайник, който се е превърнал в символ на Австралия. Ако не сте от хората, които се интересуват пряко от инвестиции и не следят информация за стойност на златото, инфлация и т.н, вероятно сте за зачудили какво представлява това златно кенгуру.

Множество държави днес секат собствени златни монети, които привличат интереса на инвеститори и колекционери от целия свят. Една от най-популярните сред тях остава Златното австралийско кенгуру, която се изсича от най-старата рафинерия за благородни метали в страната -  Perth Mint . Историята на тази монета е изпълнена с интересни факти, които ще развълнуват любопитните сред вас, както и всички, които се интересуват да добавят тази монета във своето инвестиционно портфолио или колекция.

Нека не губим повече време и да започваме

Първоначално кенгуруто изобщо не е присъствало върху монетата

Един от най-любопитните факти, свързани с историята на тази монета, всъщност е, че в началото легендарният символ на страната изобщо не е присъствал върху нея. Вместо това, през 1986 рафинерията в Пърт изсича монета, върху чиято лицева страна може да се види голям къс самородно злато. Този мотив е имал за цел да отбелязват началото на австралийската златна треска. Тя остава известна в историята като “Australian Golden Nugget”.

Продажбите не се развиват спрямо очакванията и интересът към монетата бързо стихва. Затова един стратегически подход от рафинерията е да сменят дизайна. Популярната 1 унция Златна монета Австралийско Кенгуру, изработена от 24 карата злато, се появява за пръв път през 1989 г. На гърба ѝ е изобразен ликът на британската кралица Елизабет II.

Днес Монетният двор в Пърт предлага цяла серия Австралийско кенгуру, която включва монети с различни размери - 1⁄20 унция, 1⁄10 унция, 1⁄4 унция, 1⁄2 унция, 1 унция, 2 унции, 10 унции и 1 килограм.

Монетата всяка година излиза с различен дизайн

Още нещо любопитно, което привлича интереса на колекционерите е, че Австралийското кенгуру е една от малкото монети в света, която ежегодно излиза с различен дизайн. Друга популярна монета, която периодично сменя дизайна си е Златната китайска панда. В различните дизайни на монета обаче продължава да присъства кенгуруто и ликът на кралица Елизабет II.

Монета с признат световен рекорд на Гинес

Ако всичко до тук не ви се е сторило достатъчно интересно и зашеметяващо, оставихме този факт за накрая. През 2011 година, в чест на 25 годишнината от създаването на емблематичната монета,  рафинерията в Пърт сътворява още едно невиждано до този момент творение - златната монета Австралийско кенгуру е произведена в невиждан до онзи момент мащаб.

Юбилейната монета тежи цял тон, изработена е от 24 каратово злато и стойността ѝ е оценена на 1,3 милиона евро. Благодарение на тези впечатляващи характеристики, през 2012 г., тя е записана в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата монета в света.

Всичко, което ви споделихме дотук, заслужено нарежда Австралийското кенгуру сред най-търсените и високо ценени златни монети в световен мащаб. В случай, че и вие планирате да се сдобиете е такава, на първо място ви съветваме да потърсите доверен търговец, от който да я закупите. Важно е да се уверите, че монетата е автентична и че търговецът може да удостовери нейния произход и качество.