Google+ е мъртъв. Лоша инвестиция на Alphabet

Google+ е мъртъв. Лоша инвестиция на Alphabet

Компанията Алфабет /Alphabet/, която е собственик на Google куп други онлайн услуги, през "далечната" 2011 година пусна поредната си услуга – Google+. Ларри Пейдж, Сергей Брин и техните инженери и колеги от Силициевата долина явно бяха решила да опитат да унищожат монопола на най-големия и стар играч в социалните мрежи – Facebook, който тогава имаше над 500 милиона потребители.

В началото Google+ все още не беше отворен за всеки, а приемаше потребители само с покани от разработчиците и администраторите, като се очакваше зо края на 2011 година да да бъде обявен и официалният старт. Интерактивният тур, предложен от компанията за функционалността на приложението, обаче сочеше, че новата социална мрежа като че ли няма да предлага нещо твърде революционно.

Google+ позволяваше на своите потребители да споделят снимки, съобщения и коментари помежду си - дотук същото, което прави и Facebook. Сериозен плюс за търсачката обаче е, че прибави в „контактите" на хората и всички карти и изображения, които Google предоставя в други свои приложения.

Една от гордостите на разработчиците е и нова система за по-лесно организиране на контакти, като те се групират. За момента обаче не е ясно дали това ще става ръчно или автоматично и с какво тази функция ще е по-добра от обикновеното групиране на „приятелите", което позволява Facebook. Това бяха така наречените кръгове, в които можеше да се организират контакти, споделящи едни и същи интереси. Много интересна възможност беше и т.нар. авторство, което позволяваше да станете авторитетен и доверен автор на ваш личен блог или като гост автор.

Като цяло акцентите в услугите на Google+ са четири - Circles, Hangouts, Huddle и Sparks.

Първото, Circles, е вече споменатото групиране на контакти и споделяне на различно съдържание с различни „кръгове" от познати, близки и приятели, като даваше и полезни съвети доколко дадената личност спада към конкретната група.

Sparks пък използваше основната дейност на Google и при търсене на определени теми на интереси дава предложения за абонамент на потребители към свързани с тях сайтове, блогове или други медии.

Hangouts и Huddle изглеждат по-интересните приложения.

Първото от тях позволява създаването на видео връзка - и то не само между двама отделни контакти, но и между група, като ограничението в броя хора не се съобщаваше. Според демонстративния тур тогава екранът на браузъра показва един голям прозорец, а под него толкова по-малки, колкото са останалите участници в живата връзка. Любопитното е, че централното място се заема от онзи, който говори в момента - или който говори най-силно. Huddle пък е възможност за групов чат.

Двете функции до някъде напомнят програмата Skype - особено Huddle, позволяващ конференен текстов разговор. Колкото до Hangouts, Skype предлага и такава възможност, но тя е платена. Въпросът е, че ако Google даде безплатна услуга и по-добро изпълнение, тъй като точно това предложение на Skype не предлага най-добрия интерфейс и има доста критици, то това вероятно щеше да бъде значителното предимство пред Facebook.

Повечето анализатори на новия продукт обаче смятаха, че за Google ще е много тежка задачата да отхапе парче от пая на монополиста Facebook.

„Хората вече имат своите социални „кръгове" във Facebook - да ги накараш да си направят други другаде би било предизвикателство", смята Дебра Уилямсън от eMarketer. „През последните години много хора опитаха да направят нещо срещу доминацията на Зукърбърг, но всички се удариха в стената", допълва тя, шеговито намеквайки за Стената, която всеки потребител си има във Facebook.

Трябва да се припомни и предишния опит на Google да се намъкне в „социалния" сектор - с услугата Buzz.

Ако си спомняте, през април 2011, компанията сключи извънсъдебно споразумение, за да избегне тежко дело за нарушаване на правата за конфиденциалност. Причината бе, че Google въвличаше в Buzz потребители на електронната поща Gmail без тяхно съгласие.Така или иначе обаче Buzz се оказа грандиозен неуспех и съвсем малко хора за мащабите на Google, почти по неволя, се включиха в проекта, а после бързо-бързо го напуснаха.

През август миналата година пък бе прекратена окончателно поддръжката на друга подобна услуга - Wave.

Дали Google+ ще успее да се наложи обаче, засега е твърде рано да се прогнозира и остава само да чакаме официалния старт.

И тази новини, щеше да е много интересна и официална, но ако ти драги читателю забеляза, ние през цялото време говорихме в минало време. Защо? Защото Google Plus е вече в историята, както и много други техни проекти.

В началото на април 2019, точно 8 години след старта си услугата Google+ беше прекратена и всички профили бяха изтрити. Да, истината е че тяхната социална мрежа не успя да избута Facebook от челните места по ползване и сигурно не им носеше очакваните доходи, авторитет и просперитет. Така че, сбогом Google+. Аз успях с външна услуга да си сваля цялата хронология на профили с всички отбелязвания, плюсове и т.н., но все още нямам идея какво да правя с архива.