На прага на есента: Добрият акумулатор гарантира успешен старт, независимо от времето

На прага на есента: Добрият акумулатор гарантира успешен старт, независимо от времето

Времето може да постави на изпитание и най–добрите акумулатори. Никой не иска да се качи в колата и да бъде неприятно изненадан от напразно въртене. За целта се подсигурете навреме. Закупуването на качествен стартов акумулатор може да намали драстично бъдещите ви неволи. Добре е да имате предвид, че последният се избира според техническите параметрите на автомобила ви. За да направите надежден избор, трябва да ги познавате добре.

Какво трябва да знаете преди да пристъпите към покупката

Едно от важните условия, които трябва да съобразите, е началният стартов ток. Той определя максималното количество ток, което акумулаторът подава за кратък период от време. От тук естествено следва по–лесно стартиране на автомобила при по–висока стойност на стартовия ток. На всеки акумулатор ще намерите обозначение за въпросните данни. Следете ги.

Бензин или дизел

Тук ще намерим някои разлики при нуждите от първоначален ток. Ако при бензиновите двигатели средните стойности са около 255 ампера, то при дизела те скачат на 300. Обърнете внимание и на капацитета. Това е много важен параметър. Той се измерва в ампер часове и обуславя количеството ток, което е способна да предостави батерията за единица време.

Ето и някои стойности:

Най–разпространени са акумулаторите с капацитет от 60 Ah. Те са изключително подходящи за бензинови двигатели с 1.3 до 1.9 литра. Собствениците на дизелови автомобили и всички горди притежатели на мощни джипове трябва да се ориентират към акумулатори с капацитет от порядъка на 70 - 90 Ah. Размерите също са от значение. Всички акумулатори, според своя производител, се различават не само по Ah и капацитет, но и по размер. Вземете размера предварително, за да не се окаже, че моделът, който сте избрали, не ви пасва. Фирмите следват определени стандарти, но разлика има и е добре да го имате предвид при избора на батерия.

Монтаж

И тук има няколко особености, които да предвидите. Това са клеми, захващане и поляритет. Поляритетът на акумулатора може да бъде директен или обратен. При директния поляритет положителният заряд е от дясната страна, а при обратния - положителният заряд е отляво. Клемите могат да се различават в зависимост от това, за къде са произведени (Америка, Азия, Европа). Разликата се изразява в дебелината. По отношение на захващането ще откриете притискащи пластини или каишки. Изберете това, което ще сведе вибрациите до минимум. Последните не са желателни, за това закрепването трябва да е достатъчно надеждно. Важно е да следите и дата на производство. Това е така, защото животът на акумулатора започва да тече от датата на пълнене, а не от момента, в който започнете да го използвате