5 неща, които да промените, за да се радвате на качествен сън

5 неща, които да промените, за да се радвате на качествен сън

Сънят е от изключително важно значение за нашето здраве. Това е факт, с който всеки ще се съгласи. Също както е факт, че ежедневието на съвременния човек е изпълнено с напрежение, стрес и още ред други причини, които пречат да се насладим на пълноценна нощна почивка.


За да ви помогнем да елиминирате тези пречки, в следващите редове обобщаваме 5 неща, които да промените, за да се радвате на качествен сън. Вижте кои са те и не се колебайте да ги приложите на практика, ако усещате, че напоследък страдате от недоспиване и постоянно усещане за умора.

Неудобен матрак

За съжаление, не са малко хората, които приемат матрака за даденост. Той обаче често се оказва причината за проблемите със съня, които изпитвате. Ако често се въртите в търсене на удобна позиция, усещате неравности или пък се събуждате с болки с тялото, това е сигнал, че имате проблем с матрака.

Обикновено старите и износени матраци крият рискове - от неравна повърхност, която причинява дискомфорт и болка, до наличие на акари и други вредни микроорганизми, които може да са опасни за здравето. Ако са минали много години откакто последно сте сменяли вашия, а признаците на износване са налице, препоръчваме ви да не отлагате покупка на нов. Разгледайте разнообразни и качествени предложения тук: https://sleepzone.bg/matraci.html

Ако пък наскоро сте обновили леглото ви, но просто матракът не ви носи нужния комфорт, практичен вариант е да заложите на подходящ топер, които да ви осигури по-приятна повърхност за спане.

Неподходяща възглавница

Възглавницата е не по-малко важна за добрия сън. Често не обръщаме внимание, когато ги купуваме, но има значение на какъв модел ще се спрете, за да се чувствате комфортно и да спите спокойно. Твърдостта и височината им най-вече се определя от позата, в която спите. Ако не сте съобразили това, много възможно е да изпитвате проблеми при заспиване.
Тук  важно да добавим също, че възглавниците имат доста по-кратък живот, в сравнение с матрака. В зависимост от материалите, от които са направени, е препоръчително да ги сменяте на всяка 1-3 години.

Вашата пижама

Дрехите, с които спите са нещо дребно, но би могло да е причина за проблемите със съня. За тях е важно да са направени от удобни, по възможност естествени материи, които няма да запарват кожата, нито пък ще се хлъзгат по тялото ви. През зимата избирайте по-топли и меки материи, които да запазят топлината на тялото през цялата нощ. През топлите месеци избирайте проветриви и дишащи материи.

Режимът ви преди лягане

Какво правите преди да си легнете? Ако отговорът е гледане на телевизия или преглеждане на социалните мрежи, съветваме ви да внесете някои промени във вашата вечерна рутина. Синята светлина от екраните стимулира мозъка да остане буден и прави заспиването по-трудно. Не е изключено да се увлечете в гледане на филми или забавни видеа и неусетно вече да е станалo много късно.

Вместо това, създайте си релаксиращи ритуали, които да подготвят тялото ви за сън. Например, топъл душ, медитация, четене на книга или дори водене на дневник, които ще ви успокоят и ще направят заспиването по-лесно.

Забравете за приема на кофеин и храненето късно вечер

Последно, но не и по значение, обърнете внимание на храната и напитките, които приемате непосредствено преди лягане.


Кафето и други напитки, богати на кофеин, често могат да причинят трудности при заспиване. Затова ограничете приема им и избягвайте да ги консумирате вечер. Ако все пак искате да пиете нещо топло преди лягане, може да заложите на мляко или пък успокояващ билков чай.


Късното хранене може да създаде усещане за тежест в стомаха и също да възпрепятства качествения сън. Старайте се да не приемате солидно количествo храна поне 2-3 часа преди лягане. Така няма да рискувате да се въртите часове наред в леглото.


Това са 5 неща, които може да промените, за да се радвате на пълноценен и енергизиращ сън. Лесно е!