Как да пътуваме безопасно на фона на пандемия?

Как да пътуваме безопасно на фона на пандемия?

Пътуването е едно от любимите неща на всеки човек по света. За съжаление, пандемията от Covid-19 доста повлия на глобалния туризъм, затваряйки милиони хора по домовете им.

Все пак пътуванията до туристически дестинации са напълно възможни, така че не се отчайвайте – все още можете да посетите вашите любими хотели в Банско! Нужно е просто да бъдете внимателни и да спазвате някои важни изисквания за опазването на вашето здраве и това на околните.

Ето как да се придвижвате безопасно на фона на пандемия.

Планиране

Сега повече от всякога подготовката е от ключово значение. Дори да сте правили това конкретно пътуване вече няколко пъти, трябва да направите още една крачка напред в подготовката. Имайте предвид и че може да се сблъскате с карантина, може да се изисква от вас да си направите тест. Може също така да се заразите с вируса – трябва да бъдете подготвени за всякакви варианти.

Добре е и да се обадите предварително, за да потвърдите хотелски или други резервации, както и работно време и останалата логистика, за да избегнете нежелани изненади.

Още по-важно: Проверете най-актуалните ограничения, свързани с коронавируса. Някои държави изискват от посетителите (в зависимост от това къде са) или да имат отрицателен тест за Covid-19, или да останат 10 или 14 дни под карантина.

И се уверете, че колата ви е в добра форма. Ако не сте убедени в това, можете да се възползвате от услугите за транспортни средства под наем.

Опаковане и дезинфекция

След планирането, подредете вещите си прагматично в куфара. Това включва продукти за поддържане на ръцете и повърхностите чисти и хигиенизирани. Специалистите по здравни грижи препоръчват да си носите дезинфектант за ръце, няколко пакета с мокри кърпички, ръкавици за еднократна употреба, запечатващи се еднократни найлонови торбички и други.

Не забравяйте, че трябва да носите маска на всички закрити обществени места или на открити пространства, където не можете да поддържате разстояние от 2 метра от другите хора. Вземете си няколко, за да си сменяте редовно!

След всяко преместване от дома до хотела и обратно почиствайте и дезинфекцирайте своите куфари и пътни чанти. Съвременните чанти за багаж могат да бъдат лесто почистени, понеже се изпаботват от изкуствени материали и дори мокрите кърпички ще ви свършат работа в случая.

Бъдете внимателни по пътя

Добрата хигиена на пътя е подобна на тази у дома (например измиването на ръцете обилно със сапун и вода преди ядене и след използване на тоалетната). Все пак се изисква допълнителна бдителност, когато става въпрос за крайпътни спирки с голям трафик, особено бензиностанциите по магистралата.

Експертите предлагат шофьорите да носят ръкавици за еднократна употреба, докато зареждат колата си с гориво.

Друг съвет: Плащайте за горивото и закуските с карта, а не в брой. Това елиминира взаимодействието лице в лице, необходимо за касова транзакция, а картите - за разлика от парите - винаги могат да се почистват с дезинфектант след използване.

Обществени тоалетни

Някои обществени тоалетни са затворени поради пандемията. Други места като любимите ви кафенета или други заведения за бързо хранене могат да забранят на клиентите си да използват тези помещения по санитарни причини. Това означава, че ще разчитате много на тоалетните в местата за почивка на магистралата или бензиностанциите, така че бъдете особено бдителни при дезинфекцията.
Внимавайте да не докосвате неща като смесителя на мивката или дръжката на вратата след измиване на ръцете си, което обезсмисля миенето. Вместо това използвайте парче плат или хартиена кърпа, за да защитите ръцете си след измиване. И, разбира се, носете маска.

Хранене

Много ресторанти са отворени за вечеря, но очаквайте промени като ограничения на броя на гостите, разрешени вътре и допълнително пространство между масите. Въпреки че в някои райони може да бъде по-трудно да се намерят места за сядане, услугата за доставка по стаите обикновено остава налична. Много ресторанти също така преместват маси на открито, за което се смята, че намалява риска от предаване на вируси.

А ако вече сте готови за пътуване, най-добрата дестинация за тази зима ще намерите тук: https://www.facebook.com/ruskovets/ !